LingerieNieuws.nl

Nieuws en inspiratie voor de lingerie branche

Heb jij de aller oudste beha ter wereld al gezien?

Dat de beha iets is van de negentiende eeuw, is een misvatting die veel mensen – waaronder wetenschappers – lange tijd maakten. Zo modern is het concept ‘beha’ namelijk niet, deze ‘zakken voor de borsten’ werden al veel eerder gedragen, zo blijkt uit vondsten van wetenschappers. Opvallend: de nieuwste lingerie-trends zijn in de aller eerste beha terug te zien.

In een oud kasteel gelegen in het oosten van Tirol vonden wetenschappers de wel heel bijzondere beha. De beha is afkomstig uit de vijftiende eeuw en is daarmee veruit de oudste beha die ooit is teruggevonden.  Om even een kader te schetsen; de vijftiende eeuw is ook de tijd waarin de stormrammen werden vervangen door kanonnen.

Foto: Beatrix Nutz

Foto: Beatrix Nutz

Tijdens de zoektocht in het kasteel vonden de onderzoekers vier kledingstukken gemaakt van linnen die erg doen denken aan de moderne beha. Twee van de gevonden bustehouders zijn zelfs versierd met kant – hoe modern wil je het hebben? Het kant versterkt de zoom en ondersteunt daardoor de borsten. Het kanten accent komt ook terug op de schouderbandjes en de versiering tussen de cups.  Volgens de onderzoekers heeft er hoogst waarschijnlijk ook een band gelopen over de rug, maar deze is verloren gegaan.

Foto: Beatrix Nutz

Foto: Beatrix Nutz

Er is ook een beha teruggevonden die erg veel wegheeft van een corselet (zie de afbeelding hier rechts, het linker design). Onder de beha bevindt zich een stuk linnen om de buik te bedekken. Het is opvallend hoe veel we van deze twee beha’s uit de middeleeuwen terug zien in de huidige lingerietrends. Denk aan shapewear en de bh zonder beugel, die momenteel bezig is met een comeback.

Ter vergelijking hebben we hieronder voor jou een aantal moderne bh’s opgesomd. Afgezien van het feit dat de oudste bh ooit wat versleten is, zijn de overeenkomsten goed te zien.

Meer over dit onderwerp